Busvervoer

Leerlingen in het buitengewoon onderwijs kunnen recht hebben op gratis collectief vervoer of op een tussenkomst in vervoerskosten.

Zonaal collectief leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs

Zonaal collectief leerlingenvervoer is georganiseerd busvervoer, geregeld door het ministerie van Onderwijs en De Lijn.

Een bus haalt leerlingen op aan de vaste opstapplaats (bijvoorbeeld thuis of bij een halte van De Lijn) en brengt ze naar de school of vestigingsplaats, en terug. Een begeleider helpt je bij het in- en uitstappen.

Heb je recht? 
Een inschrijving in een school garandeert niet automatisch het recht op leerlingenvervoer.

Je hebt alleen recht op zonaal collectief busvervoer als je naar de meest nabije school gaat, vanaf de opstapplaats. Het moet de meest nabije school zijn van het onderwijsnet dat jij kiest. 

De school moet het onderwijs aanbieden waar het verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs van je kind naar verwijst.

 

Individueel leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs

Je kan als ouder onder bepaalde voorwaarden rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse overheid in de individuele vervoerskosten. Individueel leerlingenvervoer kent 2 vormen:

  • Eigen vervoer: je brengt je kind zelf met de auto naar school, als je ook gebruik maakt van het collectief vervoer vervalt dit recht. 
  • Openbaar vervoer: je gaat met het openbaar vervoer naar school (NMBS, De Lijn, MIVB of TEC), als je ook gebruik maakt van het collectief vervoer, vervalt dit recht. 

Heb je recht?
Een inschrijving in een school garandeert niet automatisch het recht op leerlingenvervoer.

Je hebt alleen recht op een tussenkomst in de individuele vervoerskosten als je naar de meest nabije school gaat, vanaf de woon- of verblijfplaats. Het moet de meest nabije school zijn van het onderwijsnet dat jij kiest.

De school moet het onderwijs aanbieden waar het verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs naar verwijst.

Neem contact op met de school, als je denkt dat je recht hebt op een tussenkomst. Alleen de school kan het recht op leerlingenvervoer aanvragen, bij het team Leerlingenvervoer van het ministerie van Onderwijs.